Etusivu > Kokemukset > Valokeilassa sädehtivä Keiju

Valokeilassa sädehtivä Keiju

”Sagassa minulla on aina seuraa ja ystäviä”, kertoo 97-vuotias Keiju, joka on asunut Saga Munkkiniemessä pian 10 vuotta.

Keiju vietti lapsuutensa Kruunuhaassa. Leikkikenttänä oli Liisan puisto ja Säätytalon portaat. Lapsuus oli onnellinen, vaikka sitä varjosti äidin kuolema Keijun ollessa 6-vuotias. Sisarusten merkitys korostui ja omasta perheestä löytyi paras ystäväkin. Mustasaaressa pelattiin kaaripalloa tiiviissä porukassa, joka kulki rinnalla läpi elämän. Elettiin yhteisöllistä aikaa.

Ukrainan sota palautti mieliin lapsuuden sotamuistot, muttei traumatisoivina. Espan puiston alle paettiin pommituksia, suojana oli havuilla peitetyt laudat. Hietaniemen hautausmaalla maattiin hautakivien lomassa kaasunaamareissa, kun hävittäjät lensivät niin matalalla, että näki lentäjän siluetin. Siitäkin selvittiin säikähdyksellä.

Olympiastadionilla oli talvisin luistelurata, rusettiluistelua ja kuumaa mehua. Nurmis-luistimet kiinnitettiin kenkiin ja luisteltiin ringissä. – Ensitreffeille tulevan mieheni kanssa laitoin hokkarit, ja sitä varten piti käydä edellisenä iltana harjoittelemassa. Ystävältä olin lainannut treffeille anorakin. Siitä alkoi tarinamme ihanan Ollin kanssa. Olimme avioliitossa onnelliset 64-vuotta.

– Perheessä jaoimme kaiken, työt ja ilot. Saimme neljä lasta, joita hoidimme yhdessä ja valvoimme vuoroin. Tänään meidän rakkaita on viidessä polvessa, ja 73-vuotias poikani voisi jo muuttaa Sagaan kanssani, sanoo Keiju hymyillen.

– Työurani tein ensin pankissa ja sitten terveysalan perheyrityksessä toimitusjohtajana. Perheyritys täyttää pian sata vuotta ja nuoremmalla polvella on nyt vuorostaan vetovastuu.

Munkkiniemeläinen Keiju jo vuodesta -56

– Kun Saga Munkkiniemen ensimmäistä taloa rakennettiin, tilasimme piirustukset ja päätimme mieheni kanssa, että muutamme Saga Munkkiniemeen ikääntyessämme.

Keiju on asunut Saga Munkkiniemessä pian 10 vuotta. – Sagassa minulla on aina seuraa ja ystäviä. Tapaamme lounastella pitkässä pöydässä ystävien kanssa päivittäin hieman viipyillen. Jos joku ei saavu lounaalle, kyselemme heti perään. Parannamme maailmaa, jaamme kuulumisia, pohdimme politiikkaa ja juttelemme Sagan asioista. Juhlaan nautimme kuohuviinit ja kakkupalat. Seuraavaksi kyllä juhlitaan Oktober-festiä nahkahousuorkesterin tahdissa.

– Minulta on usein kysytty, kuinka olen voinut muuttaa pieneen kotiin, niin paljon suuremmista neliöistä. Ajattelen, että minulla on oma sviitti, jonka olen voinut sisustaa mieleisekseni. Kaksion kokoisessa sviitissä minulla on oma keittiö, ruokatila, olohuone, työtila, makuuhuone, kylpyhuone ja parveke.  Sviitin lisäksi minulla on käytössäni ravintola, kahvila, sauna uima-allasostoineen, kuntosali, kampaamo sekä vehreät talvipuutarhat, joihin pääsen esteettömästi. Kotiin minulle tuodaan fysioterapeutin, jalkahoitajan ja siivoojan palvelut. Minulla on palveluksessani huoltomies, suuri määrä ravintola- ja hoitohenkilökuntaa. Turvaranneke tuo lisäturvaa. Mitä muuta voisin tarvita? Keiju kysyy iloisesti hymyillen. – Olen ollut onnekas, sillä elämässäni on aina ollut tiivis turvaverkko ja auttavaisia ihmisiä. Erityisystäväksi on muodostunut Eila, joka on käynyt luonani jo 18 vuotta auttamassa askareissani. Minulta ei puutu mitään.

Kysyn sädehtivän 97-vuotiaan Keijun pitkän iän salaisuutta.

– Joskus ajattelen, että minut on unohdettu tänne maapallolle, Keiju sanoo väläyttäen hurmaavan hymynsä.

– Ehkä pitkän iän salaisuus on kuitenkin hyvä terveys. Olen hurjan kiitollinen elämästäni, ja utelias uudesta. Otan ilolla vastaan teknisen kehityksen – Googlesta on niin helppo etsiä tietoa.

– Onnellinen pitkä liitto ja läheiset välit perheeseen ovat tuoneet paljon iloa elämääni. Ensi kesänä on perheessä luvassa suuret häät, joita odotan kovasti. Satavuotispäivätkin on juhlittava isosti. Vietän syntymäpäiviäni aina Sagassa, jossa talon ravintolapalvelu loihtii juhlavat puitteet perheelleni ja ystävilleni.

– Ingrid Bergmanin sanoja mukaellen: ”Vanheneminen on kuin vuorelle nousua. Kiipeäminen hengästyttää, mutta huipulla näköalat selkenevät.” Monet asiat ymmärtää uudella tavalla, eikä pikkuasioista jaksa stressata.

– Haluaisin valaa maailman tilanteesta ahdistuneisiin nuoriin uskoa, että tunnelin päässä näkyy aina valoa.
Meillä on asiat varsin hyvin – meillä on vapaus vaikuttaa asioiden tilaan ja tulevaisuuteen.

Lue lisää Saga Munkkiniemestä tästä, ja tule tutustumaan aktiiviseen kotiimme palveluiden keskellä!

Saga-palvelutaloja on yhteensä 11 ympäri Suomen. Tutustu haluamaasi palvelutaloon täältä ja tilaa esitteet tai varaa esittelyaika paikan päälle.


Voisit olla kiinnostunut myös näistä