Etusivu > Kuulumiset > Ikääntyneitä kannattaa kuunnella – elämänkokemus antaa suhteellisuudentajua

3.10.2023

Ikääntyneitä kannattaa kuunnella – elämänkokemus antaa suhteellisuudentajua

Tämän vuoden Vanhustenviikon teemana on Tehdään iästä numero. Teemalla halutaan nostaa iäkkäiden oma ääni kuuluviin.

Saga Tammilinnan asukkaat ovat järjestäneet vilkkaita pöytäkeskusteluja Vanhustenviikon teemasta. Yksistään vanhus-sana herättää eriäviä näkemyksiä palvelutalossa.

Monien mielestä vanhus on kunnioitettava sana ja vanhuksia tulisi kohdella kunniakansalaisina yhteiskunnassa. Vanhuus on kiinnostava elämänvaihe, jota ei pidä hävetä eikä painaa villaisella.

Osa palvelutalon asukkaista pitää ikäihmistä tai ikääntynyttä ihmistä neutraalimpana nimityksenä – jos nimityksiä täytyy ylipäänsä käyttää. Vanhuksen jotkut saattavat kokea vanhanaikaisena ja loukkaavanakin ilmauksena.

Yhteiskunnan voimavara

Ikääntyvät ihmiset ovat oman elämänsä toimijoita ja merkittävä yhteiskunnan voimavara. Heidän osallisuutensa ja kuulemisensa pitäisi olla itsestäänselvyys eri yhteiskunnan sektoreilla.

Saga Tammilinnan asukkaiden mielestä ikääntyneitä tulisi kuulla esimerkiksi joukkoliikenteen ja liikennevälineiden suunnittelussa. Rollaattorin avulla liikkuminen on vaativaa etenkin linja-autoissa.

Tammilinnan asukkaat muistuttavat myös, että ihmisellä tulee olla oikeus hyvään hoitoon kaikenikäisenä. Terveydenhuollossa ikääntyneiden elämänkokemus ja näkemykset saattaisivat antaa suhteellisuudentajua päätöksentekoon ja laadukkaan hoidon toteuttamiseen.

Muistisairaudet ovat jo kansantauteja, ja ikääntyneitä tulee kuulla kokemusasiantuntijoina. Monella on kokemusta puolison omaishoitajana tai muistisairaan läheisen auttajana.

Keskusteluyhteys ikääntyneille ja nuorille

Yhteiskunnan ikääntyessä päättäjien tulisi keskustella ikääntyneiden kansalaisten kanssa. Samalla tavalla ikäihmiset haluavat päästä keskustelemaan nuorten pariin. Kuka loisi keskusteluyhteyden ikääntyneille ja nuorisolle?

Saga Tammilinnan asukkaiden mielestä olisi kiinnostava kuulla nuorten raikkaita näkemyksiä ja tavata heitä tasavertaisina keskustelijoina. Kun elämänkokemuksia jakaa puolin ja toisin, kaikkien elämä rikastuu.

Jaa kuuluminen somessa