Etusivu > Kuulumiset > Martti, 87: ”Mä oon ihan toinen ihminen tänne muuton jälkeen”

9.3.2018

Martti, 87: ”Mä oon ihan toinen ihminen tänne muuton jälkeen”

Haluamme jakaa kanssanne nykyisen Saga Käpylinnan asukkaan kertomuksen Saga-palvelutaloon muutosta. Alla Martti Kantosen kertomus elämästä Saga-palvelutalossa:

Lähes ensimmäisten joukossa Saga Käpylinnaan muuttanut, pian 88 vuotta täyttävä Martti Kantonen on viihtynyt uudessa kodissaan mainiosti. Alkukimmokkeen muutolle antoi omassa kodissa alkanut putkiremontti.

“Mietimme pojan ja miniän kanssa, että minne menen putkiremontin ajaksi ja päätettiin sitten, että menen heille asumaan. Meitä oli kuitenkin siellä kuusi ihmistä ja vähän tiukkaa, joten kahdeksan kuukauden jälkeen katseltiin minulle vuokra-asunto täältä Oulunkylästä. Talossa ei kuitenkaan ollut hissiä”, Martti kertoo. “Muutaman kuukauden kuluttua tuli tämän Sagan mainos ja kävimme täällä tutustumassa. Miniä ja poika sitten meinas, että vaari tänne!”.

Uudeksi kodikseen Kantonen valitsi yksiön suurella parvekkeella ja metsämaisemalla. Ensimmäinen vuosi Oulunkylässä on kulunut jouhevasti uusiin naapureihin tutustuessa. Saga Käpylinnan kahdessa kerroksessa sijaitsevia yhteisiä tiloja Kantonen hyödyntää päivittäin. “Kyllä minulle se suurin syy muuttaa tänne oli liikkuminen. Ikäihmisille kun liikkuminen on hirveän tärkeää. Minulla ei ollut viimeisessä asunnossa siihen mitään mahdollisuuksia”.

Liikkumisen vapaus ja hyvä seura

Saga Care Finlandin asiakkuuspäällikkö Laura Isohanni on Kantosen kanssa samoilla linjoilla. “Jos ikäihminen ei pääse omasta kodista enää liikkeelle, hänen turvattomuuden tunteensa kasvaa. Tärkeä osa hyvää arkea on, että pääsee liikkumaan esteettömästi”, Isohanni sanoo. “Se on just niin. Mukavaa on sekin, että on joka päivä seuraa”, Martti toteaa.

Seuraa Saga Käpylinnasta onkin löytynyt. Kantosella tuli ruokapöydässä vastaan opiskelukaveri 60 vuoden takaa. Uusiakin ystäviä on löytynyt ja lenkillä käydään yhdessä Oulunkylän luonnonmaisemissa.

Apua ja aktiviteetteja

Palvelut Saga Käpylinnassa valitaan oman tarpeen mukaan. “Palveluja saa peruspalvelujen lisäksi juuri sen verran kuin haluaa. Meidän tavoitteemme on, että halusipa sitten apua tai seuraa shoppailuun, kävelylenkille, siivoamiseen tai saunassa käyntiin, niin kaikki onnistuu. Haluamme tarjota asukkaillemme laadukkaan arjen”, Isohanni kertoo.

Kantosen arjesta ei ainakaan aktiviteetteja puutu. Yhteislaulujen, tietokilpailujen, tuolijumppien ja bingon myötä muistikin on taas parantunut. “Kaikki ohjelma on jollakin tavalla virkistänyt mun muistia”, Kantonen kertoo hymyillen. “Mä oon ihan toinen ihminen tänne muuton jälkeen”.

Jaa kuuluminen somessa