16.10.2025
Terveysterveiset viikoille 43
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talolla tapahtuvasta.
Nykyisessä teollisessa maailmassa saattaa joskus unohtua, että maasta saatava ravinto on konstailematonta, yksinkertaista, maistuvaa ja terveyttä edistävää. Meillä suomalaisilla on vuosikymmeniä päivät aloitettu kaurapuurolla, enkä tiedä onko kovin paljoa liioittelua sanoa, että ruisleipä ja kaurapuuro ovat olleet monen menestyksen, kultamitalin ja pitkäikäisyyden taustalla. Joskus muinoin ne ovat olleet ruokavaliossamme pakon sanelemana, vaihtoehtojen puuttuessa, mutta nyt kun vaihtoehtoja on, palaamme näihin perusasioihin tutkitun tiedon motivoimina.
Tiede on omalla polullaan päässyt johtopäätöksiin siitä, että vastustuskyvystämme 70 % sijaitsee suolistossamme. Siellä majaa pitävät mikrobit, ja me jokainen luomme sinne oman mikrobiyhteisömme riippuen niistä valinnoista, joita päivittäin ruokailessamme teemme. Mitä useampaa sorttia mikrobeita suolistossamme lymyää, sitä paremmin asiat terveytemme kantilta ovat. Yksipuolinen ruokavalio luo yksipuolista mikrobistoa, ja se ei ole sen organisaation strateginen tarkoitus, jota kutsumme kehoksemme. Kuten ympäröivässä yhteiskunnassa hommia painetaan kellon ympäri erilaisissa toimissa, näin tapahtuu myös omassa kehoyksikössäsikin. Sinnekin tarvitaan erilaista osaamista, pelkillä johtajilla ei saada suuria aikaan, mutta jos kukaan ei johda, mihin sekään sitten johtaa? Moninaisuus näkyy olevan maapallolla hyvin tärkeä ominaisuus kautta linjan.
HS:ssa oli 19.1.25 varsin mainio artikkeli ystävästämme kaurasta. Ja kaura on kyllä minunkin mielitiettyni. Se on hyvin monipuolinen ja tehokas ja häärää niin monessa mukana. Kaura sisältää beetaglukaania, joka on sekä suoliston että verisuonten terveyden kannalta yksi avaintekijöistä. Kauraleseet alentavat korkeaa kolesterolia liuetessaan veteen, sillä silloin beetaglukaanista muodostuu suolistoon hyytelömäistä verkkoa, joka estää kolesterolia imeytymästä ruoansulatuskanavasta elimistöön. Se lisää myös hyvin kuitupitoisena ulostemassaa, joten vie ulos mennessään muutkin roskat pihalle. Sillä on alihankintasopimus myös maksan kanssa. Beetaglukaani sitoo maksan kolesterolista muodostamia sappihappoja itseensä ja samalla roskakuljetuksella ulos kehosta. Koska maksa kuitenkin on addiktoitunut sappihapoille, se alkaa valmistaa niitä kehossa ylimääräisenä haahuilevasta kolesterolista ja tadaa- taas kolesterolimäärä kehossa vähenee. Tämäkään ei vielä ahkeralle kauralle riitä, vaan sen verensokeria tasaava vaikutus auttaa pitämään aivot virkeänä. Kaurassa oleva kuitu puolestaan on herkkua sille mikrobiarmeijalle, joka päivittäin jaksaa taistella monenmoisia taudinaiheuttajia vastaan, jotka meitä väistämättä vaanivat. Kaura lisää suolistomme Lactobacillus-suvun (maitohappobakteeri) mikrobeja ja ruis puolestaan Bifidobacterium-suvun mikrobeja. Muistamme, että kyseinen Bifi -mikrobi oli myös 117-vuotiaana kuolleen Marian suolistossa erityisen suuressa roolissa.
Maanantaina on tarjolla pizzaa klo 16.30 lähtien, vielä mahdut mukaan. Uusien asukkaiden kanssa kahvitellaan tiistaina.
Voi hyvin!
– Tiina 😊
puh. 044 720 2778
tiina.karlsson@sagacare.fi
Tiinan terveysterveiset
Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talolla tapahtuvasta.
Jaa kuuluminen somessa