Etusivu > Kuulumiset > Terveysterveiset viikoille 44

24.10.2025

Terveysterveiset viikoille 44

Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talolla tapahtuvasta.

Saga Munkkiniemen ravintolapäällikön terveiset

”Kuka minä olen? Kaikki elämämme kokemukset, yksittäisistä keskusteluista kulttuuriin laajemmin ymmärrettynä, muovaavat aivojemme pienen pieniä yksityiskohtia. Neuraalisesti tarkastellen, voisi sanoa, että se mitä olemme, riippuu siitä missä olemme olleet. Aivomme muuttavat jatkuvasti muotoaan, ja muokkaavat kytkentöjään kaiken aikaa, ja koska yksilön kokemukset ovat ainutlaatuinen kokonaisuus, myös neuraalisten verkostojen muodostama valtava ja yksityiskohtainen kytkentämalli on meillä jokaisella ainutlaatuinen”. Näin pohtii neurotieteilijä David Eagleman kirjassaan Aivot- ihmisen tarina. Kiehtovaa eikö?

Sen lisäksi, että kaikki mitä teemme muokkaa meitä aivojemme hermoratojen vahvistumisen myötä, myös se mitä jätämme tekemättä, muokkaa meitä saman logiikan mukaisesti. Aivomme tekevät jatkuvaa inventariota siitä mitä kannattaa säilyttää ja mikä joutaa pois. Kun harjoittelemme jotakin kovasti, vahvistamme kytköksiä ja jos laiskottelemme, aivomme tulkitsee, ettei tiettyjä ratoja enää tarvita. Mitä vahvemmat kytkökset ovat, sitä kauemmin kestää, että dementia tai jokin muu muistisairaus saa meistä niskalenkkiä. Sitä kauemmin meillä säilyy käsitys siitä, kuka minä olen.

Voimme myös lounaslinjastolla tehdä valintoja ns. aivoystävällisen ravinnon puolesta. Silloin olemme erityisen hanakasti kauhan varressa, kun tarjolla on marjoja, hedelmiä, kasvisöljyjä, pähkinöitä ja kalaa. Ylipäätään vihannekset ja täysjyvätuotteet kelpaa aivoille oikein mainiosti. Aivan erityisesti aivomme janoavat omega-3-rasvahappoja, sekä B, C, D ja E-vitamiineja sisältäviä ruokia.

Maanantaina 27.10. ja sunnuntaina 2.11. nautiskele siis lohta oikein antaumuksella, ja perjantaina löytyy salaattipuolelta myös hiilisilakkaa, ja silliä löytyy joka päivä. Älä kursaile myöskään tiistaina, kun tarjolla on kermaista kalakeittoa. Kala on mainiota apetta, siitä löytyy nuo kaikki muut toivelistalla olevat tarveaineet, mutta C-vitamiinin varmistat marjaisilla jälkiruoilla tai aamiaismarjoilla sekä keskiviikon hedelmätarjoilulla.

Marraskuun Bistro lähenee, peruutuksen vuoksi on vapaana 4 paikkaa. Kaikille pöydän varanneille lähetän menun heti alkuviikosta.

Maanantaina ravintolasalissa on uuden ravintolakumppanin tutustumistilaisuus, joten lokakuun ravintolainfo-keskustelu tapahtuu näin heidän toimestaan. Perinteiseen tapaan palaamme marraskuussa.

Voi hyvin!

– Tiina 😊

puh. 044 720 2778 
tiina.karlsson@sagacare.fi

Tiinan terveysterveiset

Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talolla tapahtuvasta.

Jaa kuuluminen somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä