Etusivu > Kuulumiset > Terveysterveiset viikolle 18

25.4.2025

Terveysterveiset viikolle 18

Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.

Saga Munkkiniemen ravintolapäällikön terveiset

Pääsiäinen on vietetty ja nyt jo on vappu ovella. Eikä vain vappu, vaan jo pääskysiä on havaittu ja tiedämmehän, että pääskysestä ei päivääkään. Kesä siis ei tänä vuonna aikaile.

Toukokuun ensimmäinen maanantai on kauden viimeinen Bistro, se on jo tupaten täynnä, joten elokuun Bistroon voi jo varata paikkoja, toki muutama varaus on jo sinnekin ehtinyt.

Kun Bistroon ei mahdu aina kaikki halukkaat, on perusteilla myös Munkan Pizzeria. Se starttaa 19.5. klo 16.30 ja on hieman erilainen järjestelyiltään. Siitä lisää informaatiota tiistaina ravintolan keskustelu-infossa klo 15. Siellä tapaatte myös uuden leipurimme Päivin. Ja muutenkin muistakaa, että keskustelu on vapaata, ehdotuksia, risuja ja ruusuja saa esittää.

Pizzeria ehtii juuri nähdä päivänvalon, kun se jo menee mailleen kesän ajaksi, mutta elokuussa jatketaan iltarientoja rytmillä: kuukauden ensimmäinen maanantai Bistro ja kolmas on Pizzeria. Kesä- ja heinäkuu on keittiöllä matalamman profiilin aikaa ja kesätyöntekijät saapuvat iloksemme. Kesän ajan keskitymme tarjoamaan teille laadukasta aamiaista ja lounasta. Minä itse lomailen toukokuun lopusta juhannukseen.

Terveyttä tällä viikolla edustaa tulehduksen hillitsemiseen tähtäävä ruoka. Yksi modernin elämän vitsauksista on krooninen tulehdus, tietää meille kertoa viimeisin Tiede-lehti, joka käyttää lähteenään Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study, Plos Medicine 2022. Sen mukaan tulehdus on immuunijärjestelmämme epäsuotuisa reaktio, joka on yhteydessä nopeampaan ikääntymiseen ja moniin sairauksiin, kuten aivohalvaukseen ja sydäntauteihin. Yhteys löytyy myös mielemme terveyden pulmiin.

Tulehdusta hillitseviin ruoka-aineisiin kuuluvat sellaiset tuttavamme kuten hedelmät, oliiviöljy, lehtivihannekset, pähkinät ja rasvaiset kalat. Tulehdusta puolestaan lisäävät nopeat hiilihydraatit eli sokeri ja valkoinen vehnäjauho, paistetut ruoat, punainen tai prosessoitu liha ja rasvaiset maitotuotteet.

Ja kukapas se taas kantaakaan sankarin viittaa tässäkin terveysasiassa? Sieltähän se ystävämme kuitu taas löytyy ihmiskehon pelastuspuuhissa. Tulehduksen estossa keskeisessä roolissa ovat näes suolistomme mikrobit. Kasvikuitu puolestaan pitää toivotut mikrobit tehtailemassa lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka hillitsevät tulehdusta. Hyvä uutinen siis on, että kohta on kesä ja tuoreet kotimaiset kasvikset herkullisimmillaan!

Nähdään tiistaina ravintolasalissa klo 15!

Voi hyvin!

Tiina 😊

puh. 044 720 2778 
tiina.karlsson@sagacare.fi

Tiinan terveysterveiset

Viikoittain julkaistavat Terveysterveiset ovat ravintolapäällikkö Tiina Karlssonin käsialaa. Terveiset käsittelevät ajankohtaisia ja hyödyllisiä aiheita ravinnosta sekä talon tapahtumista.

Jaa kuuluminen somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä