Etusivu > Kuulumiset > Toiveikkaana tulevaan

4.1.2024

Toiveikkaana tulevaan

Saga Tammilinnassa on keskusteltu toiveikkuudesta.

Saga Tammilinnan asukkaat ovat pohtineet viime kuukausina mielen hyvinvointiin liittyviä asioita. Keskustelun avauksena ovat toimineet Ikäinstituutin tarjoamat verkkoluennot ja aineistot.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Ikäinstituutin tuoreessa raportissa todetaan, että ikääntymistä kuvataan usein sairauskeskeisesti ja julkisessa keskustelussa kuulee taakka-ajattelua.

Mielen hyvinvoinnin näkökulma auttaa nostamaan esiin ikääntymisen mukanaan tuoman elämänkokemuksen sekä ikääntyneiden voimavarat ja vahvuudet. Mielen hyvinvoinnin tarkastelu rikastaa kuvaa vanhenemisesta ja ikääntyneistä.

Mitä toiveikkuus merkitsee ikääntyessä?

Eletty elämä kartuttaa itsetuntemusta ja suhteellisuudentajua. Tammilinnan keskusteluryhmissä toiveikkuus on määritelty luottamukseksi siihen, että jotain myönteistä voi tapahtua myös vaikeuksien keskellä.

Yleensä solmut avautuvat keskustelemalla, ja palvelutalossa tällaisiin arjen keskusteluihin tarjoutuu luontevia mahdollisuuksia. Vertaistuki koetaan arvokkaana ja hedelmällisenä. Huumori ja nauru parantavat usein siinä missä lääkkeetkin.

Mielen hyvinvointi on tunnetta elämän mielekkyydestä ja merkityksellisyydestä. Se on voimavara, joka muovautuu ja rakentuu suhteessa toisiin ihmisiin ja ympäristöön.

Erilaiset kokemukset ovat rikastuttaneet elämää vuosien varrella ja tehneet siitä ainutlaatuisen. On tärkeää tavoittaa nämä yksilölliset kokemukset sekä tunnistaa oman mielen hyvinvoinnin lähteet ja voimavarat arjessa.

Jaa kuuluminen somessa