Etusivu > Kuulumiset > UKK-instituutin uusien liikkumissuositusten keskustelu- ja infotilaisuus 31.1.2020 Saga Kaskenpuiston aulassa

31.1.2020

UKK-instituutin uusien liikkumissuositusten keskustelu- ja infotilaisuus 31.1.2020 Saga Kaskenpuiston aulassa

Perjantaiaamupäivällä 31.1. fysioterapeuttiopiskelija Jatta Virolainen kertoi UKK-instituutin uusista liikkumissuosituksista yli 65-vuotiaille. Nämä uudet suositukset ovat julkistettu vuoden 2019 lopulla ja entisestä poiketen, nyt puhutaankin liikuntasuositusten mukaan liikkumissuosituksista.

Ukk-instituutti on yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, jonka tehtävänä on terveysliikunnan edistäminen. Ikäihmisten uudessa suosituksessa kestävyyden lisäksi korostetaan myös lihasvoimaa ja tasapainoa. Keskeisenä viestinä on monipuolisen liikkumisen myönteinen vaikutus terveyteen ja toimintakykyyn ja siinä korostetaan, että pienetkin pätkät kerrallaan riittävät. Kevyttä liikuskelua tulisi tehdä mahdollisimman usein. Tällaista kevyttä liikuskelua on muun muassa kotiaskareiden teko, ulkoilu, kauppareissut ja muut tavalliset arjen puuhat. Kevyelläkin liikuskelulla voidaan vaikuttaa verensokeri- ja rasva-arvoihin. Se myös vilkastuttaa verenkiertoa ja vetreyttää lihaksia ja niveliä.

Kevyen liikuskelun lisäksi olisi hyvä harrastaa reipasta liikkumista ainakin 2 tuntia 30 minuuttia viikossa tai vaihtoehtoisesti rasittavaa liikkumista ainakin 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Reippaalla liikkumisella tarkoitetaan liikkumista, jolloin pystyt samanaikaisesti puhumaan, vaikka olisitkin hengästynyt. Reipasta liikkumista on kaikki sydämesi sykettä nopeuttava liikkuminen, esimerkiksi tanssi tai sauvakävely. Rasittavalla liikkumisella taas tarkoitetaan liikkumista, jolloin puhuminen voi jo olla hengästymisen takia hankalaa. Esimerkkinä rasittavasta liikunnasta voisi olla esimerkiksi porraskävely, vesiliikunta tai pyöräily. Kevyen liikuskelun ja reippaan tai rasittavan liikunnan lisäksi lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta olisi hyvä harjoittaa ainakin kaksi kertaa viikossa.

Kaiken perustana on levon ja liikkeen sopiva suhde. Unen lisäksi tärkeää on huomioida paikallaanolojen tauottaminen. Liikuntasuositus kehottaa lähtemään liikkeelle oman voinnin mukaan, aloittamaan maltilla. Liikettä voi lisätä pikkuhiljaa ja kävelystä on hyvä aloittaa. Oikealla apuvälineellä saa tarvittavaa turvallisuutta liikkumiseen. Liikuntasuositus vielä muistuttaa, että liikkuminen piristää, mieli virkistyy, tapaat ystäviä, muistisi toimii paremmin ja nukkuminenkin luonnistuu paremmin.

Saga-palvelutaloissa on monipuolisesti liikuntaa ja osallistumalla ohjattuihin liikuntahetkiin saat osavaa opastusta, ryhmän tukea ja iloa liikkumiseen!

Saga Care Finland Oy Saga-palvelutalo Kaskenpuisto pihakävely tammikuu 2020
Pihakävelyssä on mukava kiertää yhdessä taloa

 

Tällä viikolla ahersimme kädentaidoissa pienten metsämökkien parissa:

Saga Care Finland Oy Saga-palvelutalo Kaskenpuisto kädentaidot tammikuu 2020

 

Jaa kuuluminen somessa