Mikä on kotitalousvähennys ja miten kotitalousvähennys toimii?
Kotitalousvähennys on etu, jota voi hakea muun muassa muuttopalveluista ja siivouksesta, mutta myös kotona annettavaan hoitoon ja hoivaan kuten esimerkiksi hygieniasta huolehtimiseen, pukemiseen ja muuhun huolenpitoon. Hoito- ja hoivatyöhön kuuluu myös asiointiapu ruokakaupassa, pankissa tai apteekissa toisen puolesta. Kotitalousvähennystä voi saada myös kotona tuotetusta fysio- ja toimintaterapiasta.
Saga-palvelutaloissa kaikilla asukkailla on palvelupaketit ja halutessaan erilaisia lisäpalveluja. Kotitalousvähennyskelpoisia palveluita ovat esimerkiksi Sagan palvelupaketteihin kuuluvat siivous- ja hoivapalvelut.
Miten kotitalousvähennystä haetaan?
Kotitalousvähennys haetaan takautuvasti veroilmoituksessa. Verovelvolliset saavat osittain vähentää veroista kotona teetetyn työn kustannukset kotitalousvähennyksenä. Myös palvelutalossa voi tehdä kotitalousvähennyksen kotiin tuotavista palveluista.
Yleisissä tiloissa tapahtuvaan hoitoon tukea ei makseta eli hoivapalveluyrittäjän pitää eritellä hoitolasku niin, että asukkaan omissa tiloissa annettu hoito ja hoiva näkyvät laskusta. Saga-palvelutalon toimistonhoitaja tekee alkuvuodesta laskelmat kunkin asukkaan kotitalousvähennyskelpoisista palveluista, jotta asukkaat voivat helposti hakea kotitalousvähennystä.
Kuka voi hyödyntää kotitalousvähennyksen?
Mikäli Saga-palvelutalon asukas maksaa itse omaa vointiansa vastaavan palvelupaketin Saga-palvelutalossa, kannattaa hänen hyödyntää kotitalousvähennys hoidon ja hoivan osalta. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen eli vähennyksen voi saada molemmat puolisot ja myös lapset, mikäli he maksavat esimerkiksi vanhempiensa kuluja.
Paljonko kotitalousvähennyksen määrä on vuonna 2024?
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuodessa henkilöä kohden on 3 500 euroa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä.
Kotitalousvähennys puolison- tai avopuolison kanssa
Yhdessä puolison tai avopuolison kanssa kotitalousvähennystä voi saada yhteensä 7 5000 euroa. Mikäli 3 500 euron raja ei ylity, kannattaa vähennys hakea vain toiselle. Silloin omavastuu vähennetään vain yhden kerran (Kotitalousvähennys vuonna 2022).
Milloin kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää?
Jos kunta tai kaupunki on myöntänyt palvelusetelin tai maksusitoumuksen hoitoon ja hoivaan, ei kotitalousvähennystä saa edes itse maksetusta osuudesta. Palveluseteli tai maksusitoumus estää vähennyksen, vaikka palvelusetelin tai sitoumuksen jättäisi käyttämättä.