Etusivu > Kokemukset > Uusi koti palvelutalossa – suuri ja hyvä päätös

Uusi koti palvelutalossa – suuri ja hyvä päätös

Anja Ikävalko

Palvelutaloon muuttaminen on usein iso päätös. Tilanne on uusi ja saattaa jännittääkin. Onneksi huolet ovat monesti turhia.

Joulukuussa uuteen elämäntilanteeseen muuttanut helsinkiläinen Anja Ikävalko, 92, jakaa ajatuksiaan palvelutalossa asumisesta.

– Asuin yli 50 vuotta samassa talossa. Putkiremontin takia muutin kolmeksi viikoksi Saga-palvelutaloon Munkkiniemeen ja näin sain ensikosketuksen seniorikotiin, kertoo Ikävalko.

Monet käyttävät Saga-palvelutalojen tilapäisasuntoja nimenomaan remontin sattuessa kohdalle tai esimerkiksi leikkauksesta toipumiseen. Nämä asunnot ovat kalustettuja yksiöitä, kaksioita tai kolmioita. Niissä asutaan viikosta useampiin kuukausiin kestäviä ajanjaksoja.

– Viihdyin palvelutalossa ja sitten löysimmekin oman asuinalueeni läheltä sellaisen. Menimme tyttäreni kanssa katsomaan Oulunkylässä sijaitsevaa Saga Käpylinnaa.

– Pidin siitä kovasti, koska talon ympärillä oli mukavasti luontoa.

Ikävalkon suhde luontoon on aina ollut läheinen. Hän muutti Laukaan Kuhankosken seudulle äitinsä kanssa sota-aikoina. Tuolloin äiti toimi soitonopettajana ja tytär viihtyi navetassa hoitaen lehmiä.

– Lehmien maatessa laitumella, niiden mahaa vasten mahduimme lekottelemaan minä ja talon tyttäret, muistelee Ikävalko.

Omat huonekalut mukaan

Ikävalko muutti joulukuussa palvelutaloon, mutta joulun hän vietti kuitenkin tyttärensä kanssa kotosalla.

– Koska olen asunut pitkään samassa talossa ovat kaikki naapurit ovat tulleet tutuiksi. Olihan se tietysti iso päätös muuttaa ikään kuin omaan kuplaan palvelutaloon, omaan asuntoon. On suuri asia valita itselleen loppuelämän koti.

– Muutos oli luonnollisesti mittava, kun olen aina asunut niin kutsutusti omillani.

Saga-palvelutaloissa voi asua vakituisesti vuokra-asunnossa, jonka on kalustanut kodikseen omilla kalusteillaan. Tarvittaessa asunto myös kalustetaan palvelutalon toimesta.

– Täällä olen tuntenut oloni hyvin turvalliseksi. Otin omat huonekalut mukaan ja sisustin asunnon mieleisekseni tutuilla tavaroilla. Muutama taulu vielä tarvitaan aiemmasta kodista.

Asukkaat asuvat itsenäisesti omissa kodeissaan. Aktiviteetteja on tarjolla ja palveluja on valittavissa omien tarpeiden mukaan. Asuntoja on yksiöistä kolmioihin.

– Halusin asunnon ensimmäisestä kerroksesta, sillä pidän autojen ja ihmisten näkemisestä. Rakastin aikoinaan autoilua, se antoi minulle vahvan itsenäisyyden tunteen, kertoo Ikävalko.

Ohjelmaa keholle ja mielelle

Ikävalkon asuttaman Saga Käpylinnan asukkaiden ikähaitari on 58-100 vuotta. Yleisimmin taloon muutetaan noin 80 vuoden iässä.

– Ensin hermoilin, kun en tuntenut ketään palvelutalosta. Mietin, miltä tuntuisi elää vanhusten keskellä. Huoleni osoittautuvat onneksi turhiksi.

– Täällä kaikki sinuttelevat toisiaan ja juttelevat sekä kyselevät kuulumisia varsin spontaanisti. Erilaista ohjelmaa on tarjolla runsaasti ja se auttaa tutustumisessa.

Ikävalkon mukaan välillä paikan päällä käy muusikoita, kuten viulisteja ja pianisteja. Erityisen mieluinen oli Oulunkylän seurakuntapastorin upea viulukonsertti.

– Vapaa-ajanohjaaja huolehtii toiminnasta ja itse käyn esimerkiksi bingossa ja musiikkiesityksissä. Lisäksi osallistun Toivelaulujen tuokioon, joissa sekä laulamme että saamme valita toivekappaleita.

– Jalkani ovat hieman heikot, joten haluan huolehtia niiden kunnosta. Käyn kaksi kertaa viikossa jumpassa ja kuntosaliryhmissä, joissa saamme nauraa sydämemme kyllyydestä kaiken liikunnan ohella.

Monesti asukkaat viettävät aikaa kodikkaassa kahvilassa ennen ohjelmaa tai sen jälkeen. Kahvilasta voi myös ostaa asuntoonsa ruokaa, mikäli sille on ruokailujen jälkeen tarvetta. Ikävalko ostaa monesti kahvilasta aamupalan, sillä hän tykkää nukkua aamuisin myöhempään kuin talon aamiainen on tarjolla.

– Olen yövirkku ja aamutorkku, joten herään kello 10:n tienoilla aamulla. Silloin aamiaisen tarjoilu ravintolassa loppuu.

Saga Käpylinnan Kahvila
Saga Käpylinnan kodikas kahvila toimii päivittäisenä tapaamispaikkana.

Seuraa ja suunnitelmia

Saga-palvelutaloja on neljä Helsingissä, kaksi Turussa sekä yksi Raumalla, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Vantaalla ja Lahdessa.

Taloista löytyy esimerkiksi kampaamo-, jalkahoito- ja hierontapalveluita. Myös kotiapua ja hoitopalveluita on saatavilla.

– Tämä on kyllä täyden palvelun talo. Ohjelmaa ja palveluita on runsaasti. Ihan kiirettä pitää, joten palveluista olen ehtinyt kokeilemaan vasta jalkahoitoa, tarkentaa Ikävalko.

– Päivän pääateria on tarjolla klo 11-14 ja se on aina maittava. Hyvät salaatit, keitot ja jälkiruoka ovat suosikkejani.

Keväällä Ikävalko sai kutsun osallistua Oulunkylän seurakunnan kahvikutsuihin, joissa juhlistetaan seurakunnan synttärisankareita. Kesäksi hän aikoo istuttaa tilavalle terassilleen kukkia ja viettää siellä aikaa.

– Olen ystävystynyt erityisesti erään pariskunnan ja sen toisen puoliskon siskon kanssa – hauskaa on ollut!

– Terassi tulee varmasti kesällä olemaan laajennettuna olohuoneena monissa tapaamisissa, suunnittelee Ikävalko.

Saga Käpylinna

Saga Käpylinna on viihtyisä 85 kodin palvelutalo, joka sijaitsee Helsingin Veräjämäessä, idyllisessä ja vehreässä ympäristössä hyvien kulkuyhteyksien varrella. Saga Käpylinnan senioriasunnot ovat yksiöitä, kaksioita ja kolmioita, kooltaan 25-77 m².


Voisit olla kiinnostunut myös näistä