Etusivu > Kuulumiset > Kuusiston piispanlinna ennen ja nyt

28.8.2022

Kuusiston piispanlinna ennen ja nyt

Yksi lähialueemme suosittu nähtävyys on Kuusiston piispanlinnan rauniot. Linna oli kukoistuksessaan 1300-1500-luvulla ja isäntinä siellä ehti olla 15 katollista piispaa. Se oli aikanaan upea rakennus Piikkiönlahden rannalla. Kustaa Vaasa määräsi sen purettavaksi uskonpuhdistuksen myötä vuonna 1528. Nyt jäljellä on vain linnan pohjakierros. Saimme asukkaaltamme vinkin, että Kuusiston piispanlinnan voisi nähdä virtuaalilaseilla kukoistuksessaan joten mehän astuimme taksiin ja otimme asiasta selvää!

Kuusiston piispanlinna oli aikanaan ainutlaatuinen rakennus. Linna sisälsi muun muassa siihen aikaan modernin lämmitysjärjestelmän sekä sisä wc:n. Linnan puutarhassa viljeltiin eksoottisia kasveja.

 

Raunioiden vieressä 1900-luvun alussa rakennetussa vartiotuvassa vaimonsa kanssa kahvilaa pitävä Markku Pohjola otti meidät lämpimästi vastaan. Markku on tehnyt linnasta tarkan tietokonemallinnuksen ja sen kokemiseen uskaltauduimme pistämään aivan erikoiset vempaimet päähämme eli virtuaalilasit. Istuimme kukin vuorollamme tiukasti tuoliin ja lasien välityksellä pääsimme uskomattomalle aikamatkalle 1500-luvulle. 

 

Saga Care Finland Oy Saga palvelutalo Kaskenpuisto kodin kuulumiset Kuusiston piispanlinnan raunioilla kollaasi virtuaalilasit
Markku Pohjola on taustaltaan ohjelmistosuunnittelija ja insinööri. Hän on kolmen vuoden ajan tehnyt mallinnosta, jonka pääsimme kokemaan. Meillä seuraajilla oli myös hauskaa, kun katselimme kunkin erilaisia eleitä liidellessään virtuaalisesti linnan ympäri.

 

Saga Care Finland Oy Saga palvelutalo Kaskenpuisto kodin kuulumiset Kuusiston piispanlinnan raunioilla vr-lasit
Kesän aikana moni turisti oli päässyt kokeilemaan virtuaalikierrosta. Eräs retkeläisistämme taisi olla kyllä koko kesän iäkkäin osallistuja huikealla 97-vuoden iällä!

 

Virtuaalikierroksen jälkeen lähdimme ihailemaan itse raunioita ihan livenä. Hämmästelimme sitä, kuinka tässä onkaan voinut aikanaan olla se juuri nähty komea linna. Monelle rauniot olivat tuttu paikka. Jotkut olivat nuoruudessa käyneet siellä tanssimassa tai muuten vierailleet paikassa. Juuri siksi olikin valtavan hienoa nähdä ja kokea omin silmin se, minkälainen linna olikaan ollut aikoinaan. Linnasta kun ei ole jäänyt juurikaan kuvia tai piirustuksia jäljelle.

 

Saga Care Finland Oy Saga palvelutalo Kaskenpuisto kodin kuulumiset Kuusiston piispanlinnan raunioilla linnaneito muurilla
Osa aikanaan puretun linnan kivistä on käytetty muiden rakennusten, kuten Turun linnan, rakentamiseen. Nyt jäljellä on vain linnan alin pohjakerros.

 

Saga Care Finland Oy Saga palvelutalo Kaskenpuisto kodin kuulumiset Kuusiston piispanlinnan raunioiden näköala alas
”Ajatella, että vähintään näin suuri ja ylväs on linna ollut”, tuumasivat naiset raunioiden korkeimmalla kohdalla ja vilkuttelivat alas muulle retkiporukalle.

 

Saga Care Finland Oy Saga palvelutalo Kaskenpuisto kodin kuulumiset Kuusiston piispanlinnan raunioiden näköalatasanteella

Kokemus kaikkineen oli huikea! Sitä ei voi sanoiksi pukea, vaan pitää itse kokeilla! Niin ylpeä olen jälleen meidän ennakkoluulottomista, reippaista ja rohkeista asukkaistamme, jotka innolla tarttuivat tilaisuuteen ja testasivat huikeaa virtuaalimatkaa menneisyyteen!

 

Näin tiistain kesäretket alkavat olla takana päin. Ensi viikolla lähdemme vielä vierailulle Apuvälinekauppaan ja piknikille Kupittaanpuistoon. Mutta ei huolta! Syksylle on tulossa monta erilaista retkeä ja teatterireissua muun muassa Paimion parantolaan ja Hiljaiset sillat -näytelmään. Ja oletko huomannut, että retkemme ovat avoinna myös omaisille ja ystäville. Tervetuloa mukaan iloiseen porukkaan kokemaan elämyksiä sekä nauttimaan yhdessäolosta!

Jaa kuuluminen somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä