Etusivu > Kuulumiset > Syysretki Paimion parantolaan

16.10.2022

Syysretki Paimion parantolaan

Upea valkoinen rakennus hehkui auringossa punakylkisten mäntyjen katveessa, kun saavuimme retkikohteemme pihaan. Arkkitehtien Alvar ja Aino Aallon luomus, ikoninen Paimion parantola, on ollut monen asukkaamme retkitoiveena ja se sivusi myös vanhusten viikon luonto teemaakin sopivasti. Parantolaa ympäröivä luonto oli yksi tärkeimmistä hoitomuodoista, kun se valmistuttuaan vuonna 1933 toimi tuberkuloosiparantolana. Opastetulla kierroksella kuulimme monia mielenkiintoisia asioita Aaltojen suunnittelemasta rakennuksesta. Nautimme tietenkin myös upeasta syyspäivästä ja yhdessäolosta!

Paimion parantola on nyt muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen avautunut uudelleen ja lähdimme tutustumaan upean rakennuksen historiaan ja nykypäivään. Alkuun teimme pienen kävelylenkin parantolaa ympäröivässä mäntymetsässä. Nimenomaan männyillä on todettu olevan hyviä terveysvaikutuksia ja ennen kuin tuberkuloosin hoitoon oli käytettävissä lääkkeitä, potilaiden hoitomuotona käytettiin makuuhoitoa ulkona rakennuksen yläkerroksessa olevalla parvekkeella. Pääsimme käymään parvekkeella, joka oli lähes 100 metriä pitkä!

Saga Care Finland Oy Saga palvelutalo Kaskenpuisto kodin kuulumiset reki Paimion parantolaan kattoterassilla
Kattoterassilta avautui upeat näköalat yli mäntymetsän. Voimme vain kuvitella kuinka potilaat aikanaan oli kääritty viltteihin ja he lepäilivät tällä terassilla useita kertoja päivässä.

 

Aaltojen mestariteoksen lähtökohtana oli sekä hoidon että ympäristön kokonaisvaltainen vaikutus potilaaseen. Arkkitehtipariskunta suunnitteli myös parantolan sisätilojen sisustuksen potilaslähtöisesti. Monet Artekin tuotannossa edelleen olevat huonekalut, kuten tämä Paimio-nojatuoli, oli alun perin suunniteltu parantolan käyttöön.  

Saga Care Finland Oy Saga palvelutalo Kaskenpuisto kodin kuulumiset reki Paimion parantola Paimio tuoli
Kalusteiden piti myös palvella potilaiden hoitoa mahdollisimman hyvin. Paimio-tuolin tarkoituksena oli tarjota mahdollisimman hyvä asento hengittämiselle. Selkänojan aukkoon sai laitettua kädet, jolloin hengittäminen oli helpompaa.

 

Saga Care Finland Oy Saga palvelutalo Kaskenpuisto kodin kuulumiset reki Paimion parantola värikäs porraskäytävä
Aalto ja koristemaalari Eino Kauria valitsivat sisustukseen värejä hyvin rohkeasti.

 

Saga Care Finland Oy Saga palvelutalo Kaskenpuisto kodin kuulumiset reki Paimion parantola porraskäytävän värit toistuvat mukeissa
Porraskäytävän värit toistuvat myös tuliaisiksi hankituissa mukeissa

 

Hämmästelimme, että siihen aikaan on kehitetty Paimion parantolaan oma vedenpumppaamo ja huippumoderni biologinen jätevedenpuhdistamo. Ja sisätilat on suunniteltu siten, että ne on helppo puhdistaa. Missään ei ollut avohyllyjä, kaapit oli irti lattiasta ja lamput oli peitetty lasikuvuin. Myös viherkasvit olivat omissa lokeroissaan lasien takana, ettei tauti päässyt leviämään pölyn mukana.

Paimion parantola on upea vierailukohde ja mestariteos. Oli hienoa päästä näkemään ja kokemaan se!

Saga Care Finland Oy Saga palvelutalo Kaskenpuisto kodin kuulumiset Paimion parantola Aallot

Jaa kuuluminen somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä