Etusivu > Ajankohtaista > Mitä hyötyä ikäihmiselle on jalkojen hoitamisesta?

9.12.2019

Mitä hyötyä ikäihmiselle on jalkojen hoitamisesta?

Ikä ja sairaudet tuovat monenlaisia muutoksia myös jalkoihin, siksi erityisesti ikäihmisillä säännöllinen jalkojen hoitaminen sekä niiden toimintakyvyn ja terveyden seuraaminen on tärkeää. Kysyimme asiantuntijan vinkit ikäihmisen jalkojen hoitamiseen.

Miksi jalkojen säännöllinen hoitaminen on tärkeää ikäihmiselle?

Ikä ja sairaudet tuovat monenlaisia muutoksia myös jalkoihin, mutta ammattitaitoisen jalkahoitajan avulla voidaan jalkojen toimintakykyä ja terveyttä edistää tai muutoksia hidastaa. Terveydenhoitoalan ammattitaitoinen jalkahoitaja ottaa huomioon asiakkaan perussairaudet ja lääkitykset hoitoa suunnitellessaan. Hän pystyy havaitsemaan riskit ajoissa ja hoidollaan ennaltaehkäisemään jalkaongelmien syntyä.

Mitkä ovat yleisimpiä pulmia, joissa ikäihmiset kääntyvät jalkahoitajan puoleen?

Eniten ongelmia ikäihmisillä aiheuttavat jalkojen paksuuntuneet kynnet, kivuliaat känsät ja kuiva iho. Iän ja erilaisten sairauksien myötä jalkojen omahoito voi hankaloitua tai muuttua kokonaan mahdottomaksi. Tällöin säännöllinen jalkahoitajalla käynti on ehdottoman tärkeää.

Miten jaloistaan voi omatoimisesti pitää huolta kotioloissa?

Jalat tulisi tarkistaa silmämääräisesti joka ilta, sillä jos jaloissa on tuntopuutoksia, ei esimerkiksi hiertymien tai haavojen tuottamaa kipua tunne. Myös varvasvälien hautumiin saadaan näin ajoissa aloitettua hoito. Hoidollisesti tärkein asia on jalkojen säännöllinen rasvaus. Kimmoisa ja hyväkuntoinen iho pitää ongelmat loitolla.  Hyvänä kakkosena tulee kynsien säännöllinen lyhennys. Liian pitkät kynnet aiheuttavat kipua ja saattavat kasvaa ihon sisään. Tarpeeksi tilavat kengät ja kiristämättömät sukat liittyvät myös tiiviisti jalkojen hyvinvointiin. Sagan jalkahoitajilta saa myös vinkkejä ja ohjeita omatoimiseen helppoon jalkajumppaan ja jalkojen venytyksiin.

Mitä eri palveluita jalkahoitajalta voi saada Saga-palvelutalossa?

Sagan jalkahoitajien puoleen voi kääntyä missä tahansa mieltä askarruttavissa, jalkoihin liittyvissä asioissa. Jalkahoitajan vastaanotolla jokaisen asiakkaan jalat hoidetaan yksilöllisesti. Ammattitaitoisilla jalkahoitajillamme voi hoidattaa sekä iho- että kynsiongelmat, kuten känsät, syylät, kovettumat, kuivat kantapäät, paksuuntuneet kynnet, sekä sisään kasvavat kynnet. Mikäli omahoito on syystä tai toisesta haastavaa tai mahdotonta, ikäihminen voi käydä jalkahoitajan vastaanotolla vaikka vain lyhennyttämässä varpaiden kynnet. Jalkahoitajalle voi varata ajan myös jalkatutkimuksiin. Jalkahoitaja tutkii mm. nivelten liikkuvuuksia tai tekee tuntotestin, jonka säännöllinen tekeminen onkin erityisen tärkeää esimerkiksi diabetesta sairastavilla. Vastaanotolla saa myös neuvontaa liittyen oikeanlaisten sukkien ja kenkien hankintaan tai vaikkapa sieni-infektion hoitoon liittyen.

Saga Lakeudenlinnan jalkahoitaja Elina Toivola antoi asiantuntijana ikäihmisten jalkojen hoidollisiin kysymyksiimme vastaukset.

Tiesithän, että Saga-palvelutalojen jalkahoitajat tarjoavat yksilöllistä jalkahoitoa ja auttavat kaikissa jalkoihin liittyvissä kysymyksissä. Heidän vastaanotoilleen ovat tervetulleita niin palvelutalojen asukkaat kuin ulkopuoliset vierailijatkin. Tutustu Sagan jalkahoitopalveluihin tästä!

Saga Lakeudenlinnan jalkahoitaja ja asukas

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä