Eläköitynyt yritysjohtaja järjestää jazz-iltoja ja viettää aktiivista elämää Saga-palvelutalossa
Toimittuaan vuosikymmenet liike-elämän johtotehtävissä kauppaneuvos Raimo Hertto nauttii nyt eläkepäivistä viihtyisässä Saga Munkkiniemen kodissaan. Herton hyväkuntoisuuden salaisuus vaikuttaa olevan aktiivinen, seurallinen ja kultturelli elämäntyyli.
Jazzin sävelet soivat valoisassa huoneistossa, kun 86-vuotias kauppaneuvos Raimo Hertto avaa oven kotiinsa Saga Munkkiniemen palvelutalossa. Hertto on asunut talossa nyt seitsemän vuotta ja vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä valintaansa.
“Vaimoni kuoli 8,5 vuotta sitten ja suruajan jälkeen mietin vaihtoehtojani. Tuttavat suosittelivat Sagaa ja paikkaan tutustuttuani päätös oli helppo”, Hertto kertoo.
“Rakennus on todella kaunis ja täällä riittää tekemistä. Meidän talossa on esimerkiksi hienot saunat, ulkoallas ja sisäallas, kuntosali, kirjasto, parturi, jalkojenhoitaja ja fysioterapeutteja. Täällä on mukavaa ja turvallista asua. Meillä on myös erinomainen ravintola ja tilauspalvelu”, kehuu Hertto.
Saga Munkkiniemi on senioreille tarkoitettu palvelutalo, jossa on panostettu viihtyvyyteen ja aktiiviseen harrastustoimintaan. Joka arkipäivä talossa järjestetään yhteistä ohjelmaa, kuten bingoa, hartauksia, luentoja, levyraateja tai musiikkiesityksiä.
Asukkaat elävät itsenäisesti omissa asunnoissaan ja osallistuvat halutessaan harrastusmahdollisuuksiin ja muuhun ohjelmaan. Turvallisuudentunnetta vahvistaa tuttu henkilökunta, jota on paikalla ympäri vuorokauden. Laadukasta senioriasumista tarjoavia Saga-palvelutaloja on tällä hetkellä yksitoista, seitsemällä paikkakunnalla ympäri Suomen.
Toiminta pitää vireänä
Raimo Hertto suosittelee Sagaan muuttoa mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Suhteellisen hyväkuntoisena on nimittäin helpompi osallistua tarjottuihin aktiviteetteihin.
“Sanoisin, että kannattaa tulla silloin, kun on vielä hyvässä kunnossa, niin pääsee nauttimaan kaikista mahdollisuuksista. Täällä on niin paljon kiinnostavaa toimintaa, että kunto myös pysyy yllä fyysisesti ja henkisesti”, Hertto tuumii.
Saga Munkkiniemen ammattitaitoinen henkilökunta ja innovatiivinen ravintolapäällikkö Tiina Karlsson saavat asukkailta kiitosta. Karlsson on esimerkiksi kehittänyt kerran kuussa järjestettävän Munkan Bistron, jonka neljän ruokalajin illallinen on aina loppuunmyyty. Jokaviikkoiseen infolehteen on kirjattu seuraavan viikon ruokalista, ohjelmatarjonta ja muita ajankohtaisia asioita.
Asukkaat voivat valita talon palveluita kiinnostustensa ja maksukykynsä mukaan. Hertto kertoo syövänsä joka aamu “viiden tähden hotelliaamiaisen” ja herkullisen lounaan talon ravintolasalissa. Muut ateriat hän valmistaa itse tai käy kavereiden kanssa syömässä suosikkiravintoloissaan.
Hertto on tyytyväinen myös talon hoito- ja fysioterapiapalveluihin, joista hän sai apua katkenneen akillesjänteensä kuntoutuksessa.
Saga Munkkiniemessä on vakituisten vuokra-asuntojen lisäksi tarjolla kalustettuja asuntoja lyhytaikaiseen asumiseen, esimerkiksi putkiremontin ajaksi tai leikkauksen jälkeiseen toipumisaikaan.
Ura vei vuosiksi ulkomaille
Hertto on viettänyt täyteläistä eläkeläisen elämää jo yli 26 vuotta. Takanaan hänellä on pitkä ja vaiheikas ura liike-elämän johtotehtävissä sekä Suomessa että Yhdysvalloissa.
Hertto toimi 25 vuotta Huhtamäki-konsernin palveluksessa eri tytäryhtiöissä, esimerkiksi Jalostajalla ja Hellaksen toimitusjohtajana. Pesti Leafilla Excecutive Vice Presidenttinä vei Herton neljäksi vuodeksi Chicagoon. Yhdysvalloista hän palasi Rautakirjan toimitusjohtajaksi.
Herton luotsauksessa Rautakirjasta kasvoi menestyvä pörssiyhtiö. R-kioskit muuttuivat hänen johdollaan luukkukioskeista monipuolisiksi pikkumyymälöiksi. Konsernin hankkimat Tiimari ja Finnkino kunnostettiin ja myytiin hyvällä voitolla. Herton aikana Finnkino kasvoi kannattavaksi ja suureksi elokuvateatteriketjuksi. Eläkkeelle jäätyään Hertto toimi vuosia useiden yhtiöiden, kuten Finnairin, VR:n ja Onnisen, hallituksissa.
Musiikki tuo iloa ja seuraa
Raimo Hertolle ja Liisa-vaimolle syntyi neljä lasta, joista kaksi asuu lähistöllä. Herton mukaan sosiaaliset kontaktit ja kulttuurielämä pitävät mielen virkeänä. Sagassa asuu ystäviä ja lisäksi Hertolla on useita kaveriporukoita, kuten Suomalainen Klubi ja tutut musiikkipiirit.
“Seurallisuus on todella paljon itsestä kiinni. Minulle on tärkeää tavata ihmisiä, harrastaa ja käydä konserteissa. Tänäänkin olen menossa RSO:n konserttiin, eilen olin Paavalin kirkossa kuuntelemassa jazz-sovituksia virsimusiikista, solistinaan saksofonisti Jukka Perko”, kertoo Hertto.
Hän on myös järjestänyt Saga Munkkiniemessä jazz-iltoja, joissa ovat soittaneet mm. pianisti Seppo Hovi, klarinetisti Antti Sarpila, pianisti Jukka Nykänen ja laulava lentäjä Mikael Konttinen. Kerran vuodessa salin vetää täyteen filosofian tohtori Lasse Lehtinen, jolla on aina kiinnostavaa sanottavaa ajankohtaisista teemoista.
“Talon tilauspalvelu toimii loistavasti. Erikokoisia kabinetteja löytyy ja mitä vain tarjoiluja voi tilata”, Hertto kehuu.
Syyskuun 2024 alussa Saga Munkkiniemi sai uuden johtajan, KTM ja sairaanhoitaja Mari Tammisen. Herton mukaan Tamminen on iloinen ja lämmin ihminen, johon pääsee tutustumaan viimeistään sopimusta tehtäessä.
“Kannattaa ainakin tulla tänne katsomaan, jos yhtään kiinnostaa. Vähän rohkeutta tarvitaan myös. Onneksi omat lapseni kannustivat minua muuttamaan tänne.”
Saga-palvelutalot
- Saga-palvelutaloja on neljä Helsingissä (Saga Munkkiniemi, Saga Helapuisto, Saga Käpylinna ja Saga Villa Kari), kaksi Turussa (Saga Kaskenniitty ja Saga Kaskenpuisto) sekä yksi talo Raumalla, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Vantaalla ja Lahdessa.
- Asuntojen koko vaihtelee yksiöistä kolmioihin.
- Asunnoissa on mahdollista asua sekä tilapäisesti että vakituisesti.
- Palvelutaloissa asukkaat asuvat itsenäisesti omissa kodeissaan palvelujen keskellä.
- Kattavat hoito-, hyvinvointi-, ateria- ja puhtaanapitopalvelut saatavilla omien tarpeiden mukaan.
- Ravintola- ja hyvinvointipalvelut avoinna myös talon ulkopuolisille asiakkaille.
Tuotanto: Kauppalehti