Etusivu > Kokemukset > Irre löysi kodin ja yhteisön palvelutalosta

Irre löysi kodin ja yhteisön palvelutalosta

Rakennus Palvelutalo Saga Villa Kari

Irene Liljeström, tuttavallisemmin Irre, on viihtynyt palvelutalo Saga Villa Karin asukkaana lähes seitsemän vuotta. Hänen pitkä työuransa kuvaamataidon lehtorina oli jo lapsuuden unelma. Työn ohella Irre on aina rakastanut liikuntaa, mikä näkyy edelleen hänen arjessaan.

Ennen palvelutaloon muuttoa Irre asui isossa omakotitalossa Kauniaisissa. Iän tuomat liikkumisvaikeudet saivat Irren pojat etsimään äidilleen turvallisempaa asumismuotoa. Irre ei alkuun suhtautunut poikiensa muuttoehdotukseen hyvällä.

”Aikoinaan on puhuttu vaivaistalosta ja sellaiseen minä luulinkin joutuvani – viimeiseen paikkaan, jossa kaikki on surkeaa ja kauheaa.”

Ennakkoluulot muuttuivat nopeasti, kun muut asukkaat ottivat uuden naapurin hyvin vastaan ja Irre tunsi olonsa tervetulleeksi.

”Muiden asukkaiden kanssa käydyt keskustelut olivat ensimmäinen asia, joka sai minut miettimään, että tämä voikin olla hyvä paikka. On tärkeää, että vastaanotto on ystävällinen.”

Toinen asia, joka vakuutti Irren oli ruoka. Saga Villa Kariin lounas tuodaan Saga Munkkiniemen ravintolasta. Menut ovat tarkkaan mietittyjä ja suunniteltuja niin, että ne palvelevat ikäihmisen tarpeita.

”Täällä on mittaamattoman hyvä ruoka.”

Irre syö päivittäin maittavan lounaan talon ruokasalissa. Saga Villa Karin asukkaat pääsevät nauttimaan myös päivittäisistä iltapäiväkahveista, jotka kuuluvat asukkaiden palvelupaketteihin.

Nykyään Irre arvostaa talon tarjoamaa turvaa ja yhteisöllisyyttä.

”Tämä on tavattoman kaunis talo ja hyvällä paikalla. Tämä on pieni talo, joka on mielestäni etu, sillä ilmapiiri on tiivis niin henkilökunnan kuin muiden asukkaiden välillä. Turvaa tuo, etten ole täällä yksin. Olen myös löytänyt talosta ystävän, jonka kanssa voin puhua mistä vain. ”

Aktiivinen arki haasteista huolimatta

Irre on aina ollut kovin liikunnallinen ihminen. Vaikka sairaudet ovat tuoneet haasteita arkeen, eivät ne ole estäneet aktiivista elämäntapaa.

”Joka päivä kävelen käytävän kahdeksan kertaa päästä päähän. Lisäksi kävelen talon ympäri viisi kertaa, jos sää sallii. Jos keli on huono, lisään käytävälenkkiin vielä viisi extrakierrosta. Kuntoutuminen on hidasta. Nivelrikko ei parane, mutta pitää silti treenata lihaksia.”

Lisäksi Irre käy vesijumppaamassa fysioterapeutin kanssa talon omassa uima-altaassa.

”Vesijumppa on auttanut minua kuntoutumaan hyvin. Jumpan jälkeen menen aina saunaan, sen jälkeen on fresh olo.”

Saga Villa Karin Asukas Irre Uimassa
Irre harrastaa vesijumppaa vähintään kerran viikossa.

Vesijumppa onkin Irrelle tuttua hommaa, sillä ennen kuntoutusta hän ohjasi muille asukkaille vesijumppaa yhdessä naapurin Salmen kanssa. Nykyään Saga Villa Karin asukkaat voivat jumpata allasosastolla myös itsenäisesti ruudun avustuksella.

”Saunassa ja uimassa voi käydä vaikka joka päivä, jos siltä tuntuu.”

Irre osallistuu aktiivisesti talon harrastus- ja kulttuuriohjelmaan. Hän on ollut mukana kehittämässä talon harrastustoimintaa ja hänen järjestämä tietovisa onkin vakiinnuttanut paikkansa talon viikko-ohjelmassa. Tietovisan lisäksi on kokeiltu esimerkiksi puttausta, keilausta, askartelua ja erilaisia pelejä. Uusin tulokas on ”toivemusiikki, jonka palvelutalon hoitaja Seija järjesti asukkaille muutama viikko takaperin.

”Nämä on tällaisia aktiviteettitaloja – täällä voi harrastaa ja olla oma itsensä. Omat harrastukset voi tuoda mukanaan.”

Irren oma viimeaikaisin suosikki on kuitenkin Kotikirjasto. Kotikirjaston esittely järjestettiin Saga Villa Karissa helmikuun lopussa ja se oli asukkaiden mukaan menestys. Nyt asukkaat saavat suoraan kotiin kuljetettuina toivomiaan kirjoja ja järjestyypä palvelun kautta myös kirjakerhokin.

”Lainakirjojen kotiin kanto ja nouto on tärkeää liikuntarajoitteisille”

Hän kannustaa talon muitakin asukkaita aktiivisesti osallistumaan kaikkiin aktiviteetteihin ja tuomaan esille omia ideoita. ”Ei kannata pelätä, etteikö osaa,” Irre tuumaa.

Irran Veistämää Taidetta
Irren asunnon seiniä koristaa kauniit taideteokset, jotka hän on itse veistänyt balsapuusta. ”Minulla on ollut viisi näyttelyä ulkomailla ja kaksi Kauniaisten kaupungintalolla,” Irre kertoo.
Saga Villa Kari

Viehättävä ja kotoisa palvelutalo Saga Villa Kari sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin Meilahdessa – täällä asut turvallisesti kevyiden palveluiden tukemana. Saga Villa Kari on kauniisti hoidettu talo senioreille, jotka arvostavat keskeistä sijaintia, turvallisuutta ja eloa hyvässä seurassa.

Rakennus Palvelutalo Saga Villa Kari

Voisit olla kiinnostunut myös näistä