Pirjon arki on täynnä tekemistä

Kun Eurajoen asumisyksikkö ilmoitti lopettavansa palvelunsa, Pirjo Karvinen teki nopean, mutta harkitun päätöksen: hän muuttaisi Raumalle, lähelle lapsiaan. Nyt, puolen vuoden Saga Kanalinrannassa asumisen jälkeen, hän ei voisi olla tyytyväisempi.
Pirjon tarina ulottuu vuosikymmenien päähän tekniselle alalle. Hän oli Porin teknillisen oppilaitoksen ensimmäinen konepuolen naisinsinööri: ”Meitä oli 32 opiskelijaa – minä ainoana naisena.”
Pirjo muutti takaisin Raumalle oltuaan pitkään poissa. Eläkkeelle jäätyään hän asui miehensä kanssa Eurajoella pienellä tilalla. Oman sairastumisen ja puolison menehtymisen jälkeen hän siirtyi yhteisölliseen asumiseen, kunnes tilanne Eurajoella muuttui.
”Kun tytär kuuli Sagan asunnosta, hän sanoi suoraan, että jos muutat tavalliseen kerrostaloon, tulet olemaan yksinäinen. Niinpä päätin tulla tänne. Tämä ei ole pelkkä koti – tämä on yhteisö”, Pirjo kertoo hymyillen.
Tekemistä joka päivälle
Pirjon päivät kuluvat kuin huomaamatta lukupiirissä, musiikkituokioissa, bingossa, bocciassa, muistijumpassa ja korttipeleissä – erityisesti Shanghai-korttipelin parissa kuluu useampi tunti kerrallaan. ”Meillä on täällä paljon ohjelmaa. Voi osallistua tai olla osallistumatta. Kukaan ei pakota. Tärkeintä on, että vaihtoehtoja on – ja seuraa löytyy aina, kun sitä kaipaa”, Pirjo kertoo.
Erityisesti hän iloitsee asukkaiden omasta aktiivisuudesta ja vapaudesta vaikuttaa. ”Meillä on asukastoimikunta, jossa voi tuoda esiin toiveita ja kehitysehdotuksia. Vapaa-ajan ohjaaja järjestää paljon, mutta myös me itse ja omaiset organisoimme matkoja ja tapahtumia”, Pirjo kertoo.
Koti, jossa saa olla oma itsensä
Pirjon oma koti sijaitsee neljännessä kerroksessa. ”Minulla on kaksi huonetta, pieni keittokomero ja lasitettu parveke kanaalille päin. Maisemat ovat erinomaiset!”
Kodikkuuden lisäksi Pirjo arvostaa sitä, että elämä Saga Kanalinrannassa tuntuu aidosti omalta ja omannäköiseltä.
”Täällä saa olla oma itsensä, tulla ja mennä vapaasti, eikä ketään kohdella hoidettavana, vaan asukkaana. Se on meille kunnia-asia”, hän painottaa.
Pirjo haluaa rohkaista niitä, jotka vielä empivät muuttoa palvelutaloon. ”Moni pelkää, että täällä menettää itsenäisyytensä, mutta se ei pidä paikkaansa. Me asumme omissa kodeissamme, saamme sisustaa ne mieleiseksemme ja elää omassa rytmissä.”
Myös taloudelliset seikat herättävät usein kysymyksiä – ja Pirjo puhuu niistäkin suoraan:
”On totta, että tämä ei ole halvin vaihtoehto, mutta jos mahdollisuus on, suosittelen lämpimästi. Lapsetkin sanoivat: ‘Äiti, käytä se raha itseesi.’ Ja minä käytän.”
Saga-palvelutalot
- Saga-palvelutaloja on neljä Helsingissä (Saga Munkkiniemi, Saga Helapuisto, Saga Käpylinna ja Saga Villa Kari), kaksi Turussa (Saga Kaskenniitty ja Saga Kaskenpuisto) sekä yksi talo Raumalla, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Vantaalla ja Lahdessa.
- Asuntojen koko vaihtelee yksiöistä kolmioihin.
- Asunnoissa on mahdollista asua sekä tilapäisesti että vakituisesti.
- Palvelutaloissa asukkaat asuvat itsenäisesti omissa kodeissaan palvelujen keskellä.
- Kattavat hoito-, hyvinvointi-, ateria- ja puhtaanapitopalvelut saatavilla omien tarpeiden mukaan.
- Ravintola- ja hyvinvointipalvelut avoinna myös talon ulkopuolisille asiakkaille.
- Lue myös: Mitä tukia voi saada?