Etusivu > Ajankohtaista > Väriä elämään!

21.2.2024

Väriä elämään!

Turun Saga Kaskenniityn kuvataidekerho kokoontuu viikoittain yhteen tekemään taidetta.

Saga Kaskenniityn taidepiirin ohjaaja

Kuinka varjo tehdään paperille? Entä mitä värejä sekoittamalla saadaan oranssia? Turun Saga Kaskenniityn kuvataidekerhossa on pohdittu muun muassa näitä teemoja alkuvuoden aikana. Tammikuussa toimintansa aloittanut ryhmä sai alkunsa talon asukkaan Kaija Malkan ideasta tuoda hauskuutta ja kauneutta palvelutalon arkeen.

Saga Kaskenniityn asukkaista muodostuva taideryhmä kokoontuu viikoittain yhteen Toimela-harrastushuoneeseen. Välineinä käytetään talon tarjoamia vesivärejä ja erilaisia kyniä, ja jatkossa luomuksia syntyy ehkä myös akvarellimaaleilla. Ryhmän vetäjä Kaijalla on itsellään pitkä ja vaikuttava tausta taiteen maailmassa. Opintonsa Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Helsingin Ateneumin Taideteollisessa Opistossa (nyk. Aalto-yliopisto) lopputyönsä suorittanut Malka toimi kuvaamataidon opettajana eri oppikouluissa 1950- ja 1960 -luvuilla. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti Turussa vuonna 1983. Tämän jälkeen hänen töitään on nähty säännöllisesti eri gallerioissa Varsinais-Suomessa ja Helsingissä aina vuoteen 1996 asti. Ikinuoren 93-vuotiaan tuorein näyttely on esillä parhaillaan Puutarhakadulla Turussa.

Saga Kaskenniityn asukas Kaija ja vapaa-ajanohjaaja
Taidepiiri-idea tuli esille Kaijan ja Saga Kaskenniityn vapaa-ajanohjaaja Melinan keskusteluissa. Kaijan taiteellisuus on periytynyt myös suvussa eteenpäin esimerkiksi tyttärelle, jonka tekemä taulu näkyy kuvassa.

”Tuokin on hyvä, se on vain erilainen”

Opettajataustasta huolimatta Kaija ei varsinaisesti opeta muita ryhmäläisiä puolentoista tunnin mittaisissa taidetuokioissa, vaan olennaisinta on yhdessä tekeminen ja taiteesta innostuminen. Tunneille on valittu teemoja, joiden mukaan töitä tai harjoitteita tehdään. Tänään vuorossa on pyöreä muoto ja värioppi. Kaija opastaa maljakon avulla, kuinka varjoja kannattaa maalata ja miten työhön saa syvyyden vaikutelmaa. Maljakon valmistuttua kukin osallistuja päättää mitä hauskaa sen sisälle tulee. Kaijan kannustava ja iloinen ote sekä kaunis klassinen taustamusiikki luovat lämpimän tunnelman. Kaija osaa kuitenkin myös sanoa lempeästi, milloin maalauksen työstäminen riittää ja on aika lopettaa. Sitten siirrytäänkin värisoosien sekoitteluun!

Saga Kaskenniityn taidekerhon luomuksia
Kaija on huomannut, että usealla taideryhmän osallistujalla on aikaisempaa taustaa taiteen tekemisestä.
Saga Kaskenniityn taidekerhon tapaaminen
Taidekerho sopii kuvataiteesta ja estetiikasta kiinnostuneiden lisäksi ylipäätään kaikille, jotka haluavat tehdä ja luoda uusia näkemyksiä.

Kaija Malkan taidenäyttely on avoinna Taidekabinetissa Turussa osoitteessa Puutarhakatu 16 helmikuun loppuun saakka. Upea universumiaiheinen parista kymmenestä työstä muodostuva kokonaisuus on ehdottomasti vierailun arvoinen! Jäämme mielenkiinnolla odottamaan myös sitä, milloin saamme nähdä taidekerhon näyttelyn Saga Kaskenniityn tiloissa!

Saga-palvelutalot Turussa

Saga Kaskenniitty on viihtyisä 207 kodin palvelutalo luonnonläheisessä Kurjenmäessä, josta pääsee helposti myös Turun keskustaan. Talon vieressä on lisäksi toinen Saga-palvelutalo, Saga Kaskenpuisto.

Jaa artikkeli somessa


Voisit olla kiinnostunut myös näistä